Vajon Kurt Cobain miért változtatta meg a Breed eredeti címét?

1320162767_17.jpg

A Nirvana 1989 őszén európai turnéra indult a TAD zenekarral. Járművüket, egy régi, tízüléses FIAT furgont a Sub Pop bérelte nekik, ebben szállították a felszerelést, a turnén árult reklámholmikat, a Nirvana három, a Tad négy tagját és a két főből álló személyzetet.

Tad méreteit, Krist magasságát és azt a tényt figyelembe véve, hogy a Tad dobosa ragaszkodott ahhoz, hogy felálljon a kocsiban, a bepakolás általában egy órát vett igénybe, és a Marx testvérek gegjeire emlékeztetett. Ráadásul az indulást megelőzően, számos gasztronómiai problémából fakadóan, Tad Doyle mindennap szinte rituális hányáson esett át. Ez a jelenet olyan rendszerességgel fordult elő, hogy beírhatták volna az útinaplóba: „Délelőtt 10 óra: bepakolás a kocsiba; 10.10: Tad hány.”

1320105208_20.jpgChad és Kurt a hírhedt FIAT furgonban a turnén.

Kurtöt elbővölte Tad szervezetének mőködése. Saját gyomorbántalmaitól szenvedett, de ő csak epét vagy vért hányt. Tad hányása, ahogy Kurt megjegyezte, egy műalkotásra emlékeztetett.

– Mielőtt Tad beszállt az autóba, Kurt egy műanyag lavórt tartott elé – mesélte Kurt Danielson a Tadből. – Ott állt türelmesen, kezében a tállal, örömtől csillogó szemmel. Várakozón nézett Tadre, s mikor végre Tad kiadta a magáét, az olyan volt, mint egy dicsőséges, színpompás folyam, és Kurt semmit sem mulasztott el belőle. Senki más nem tarthatta az edényt; ez Kurt feladata volt, és örömét lelte benne.

1320105201_02.jpgKrist és Tad, 1989.

Tadnek gyakran támadtak egyéb sürgető egészségügyi szükségletei is, ami azt jelentette, hogy sűrűn húzódtak félre, sok angol sofőr legnagyobb megdöbbenésére, akik elképedve hajtottak el egy százötven kilós férfi mellett, aki az elválasztósávban végezte a dolgát. (Forrás: Charles Cross: A mennyeknél súlyosabb)

1320105185_44.jpg

Pózolás osztrák határőrökkel, 1989. november.

Azon az őszön Tad bélmőködési rendszere bizonyos értelemben Kurt töprengéseinek tárgyává vált. Akkoriban írta meg a Breed című számot, ami eleinte az Imodium nevet viselte, és Tad Doyle hasmenéses tünetei ihlették. Később nyilván a terméknév megjelenítés miatt kellett megváltoztatni a címet, amúgy a dalszöveg hasmenés helyett a szájmenésről szól. A korai verziót itt meghallgathatod / elolvashatod:

Nirvana Magyarul YouTube-csatornáját érdemes bekövetned, hogy ne maradj le a magyar feliratú videókról...

Címlapfotó: 1990. február 14. San Francisco, jobbról balra: Krist, Kurt Danielson, Kurt Cobain, Tad Doyle